kategóriák

Radiátor légtelenítése

Legyen szó távfűtésről, vagy központ vagy egyedi fütésről a radiátorok használata az egyik legegyszerűbb, leghatékonyabb és legbiztonságosabb mód. A radiátor kezelése is egyszerű, különösebb szakértelem nélkül is könnyen karbantartható, hiszen nem kell külön bekapcsolni, nem kell folyton állítgatni sem a szabályzót, vagy a -konvektorokkal ellentétben- az őrlángot figyelni mikor alszik el. A jól működő fűtéshez csupán azt kell ellenőriznünk, hogy egyenletesen meleg-e a radiátor felülete.

Ha a radiátort áttapogatjuk és azt tapasztaljuk, hogy az egyik felső sarka jóval melegebb, mint a másik, akkor nagy valószínűséggel a radiátor légtelenítésére van szükség. (Ezt a folyamatot  a fűtési időszak kezdetén amúgy is ajánlott elvégezni)

 

A légtelenítés - kulccsal vagy csavarhúzóval

 

lapradiátor szelepA radiátor légtelenítéséhez nincs szükség szakemberre, még csak különösebb szakértelemre sem,  csupán egy légtelenítő kulcsra vagy egy csavarhúzóra. Ügyeljünk arra, hogy olyan radiátor légtelenítő kulcsot vásároljunk ami tökéletesen illeszkedik a radiátor légtelenítő szelepére. Csavarhúzóval akkor dolgozhatunk, ha új és modern a radiátor, ezek szelepét ugyanis már úgy tervezték, hogy ne legyen szükség speciális eszközre.

A légtelenítési feladat elvégzéséhez nem kell leeresztenünk a vizet a radiátorokból, de csöpögés várható! Éppen ezért a radiátor légtelenítés megkezdése előtt egy kis poharat tartsunk oda (a kis légtelenítő csonkot fordítsuk kifelé), ahová a légtelenedés végén a fűtési rendszer vize csepegni fog.

 

 

Csak óvatosan légtelenítsünk!

 

Ha megvannak a szerszámok és előkészültünk, neki is foghatunk a munkának. A csavarhúzóval vagy a légtelenítő kulccsal fogjuk meg szorosan a fűtőtest légtelenítő szelepét - ezt a radiátor oldalán találjuk meg, egy cső végén -, majd lassan és óvatosan forgassuk el a szelepet az óramutató járásával ellentétes irányban. (mint ahogy egy normál menetes csavarról tekerjük le az anya csavart)

Nagyon lassan dolgozzunk!!! Mindig csak "negyedfordulatnyit" tekerjük el, majd következő lépésként még egy negyedfordulatnyit. Az óvatosság azért fontos, mert, ha túlfordítjuk a szelepet, könnyen kieshet és elveszhet a szelepet lezáró, apró tű. Addig tekerjük a szelepet, amíg meg nem halljuk azt a sziszegő hangot, ami a levegőre utal. Ekkor már ne tekerjük tovább, csak tartsuk meg a szelepet addig, amíg a vízcseppek lassan meg nem jelennek. Eközben még egy kis rongyot tartsunk a szelep alá, hogy felfogjuk a kifutó vizet.  Ekkor azonnal zárjuk el a szelepet, és tekerjük vissza jó szorosan.

~1,5-2 óra elteltével ellenőrizzük, hogy felmelegedtek-e már a radiátorok. Ha minden részük egyenletesen meleg, jó munkát végeztünk! :)

Létrehozva
2014. április 4. 16:47