kategóriák

Radiátor méretezés

A radiátor méretezés elengedhetetlen a fűtési rendszer tervezésekor, hiszen a ettől jelentősen függ majd későbbi komfortérzetünk és fűtésszámlánk is az évek során. A radiátor méretezés alapvetően két módszerrel valósítható meg.

 

Pontos radiátor méretezés hőszükséglet számítás alapján, tervező által

 

Épületgépész tervező a pontos építész alaprajzok segítségével figyelembe véve az épület valamennyi hőtechnikai jellemzőjét - falszerkezet típusa, hőátbocsájtási tényezője, nyílászárók típusa, mérete és hőátbocsájtási tényezője, födémszerkezet pontos rétegrendje és az épület homlokzatának átlagos hőátbocsájtási tényezője- helységenként a hőleadásnak megfelelően számítja ki a radiátorok méreteit.

 

Becsült radiátor méretezés "ökölszabályok" figyelembevételével

 

Az átlagos magyar épületek esetében jól működő becsült radiátor méretezés valósítható meg úgy, hogy helyiség légköbméternként 30-50W hőleadással számolunk. Azt, hogy a két szélsőérték között melyik hőleadásúba soroljuk az épületet, sok tényező határozza meg. Ilyenek lehetnek: szabadonálló családi ház vagy több oldalról fűtött lakásokkal körbevett társasházi lakás, új homlokzati hőszigeteléssel és nyílászárókkal ellátott épület vagy a nyílászárók is 20 évvel ezelőttiek. Szabadon álló családi ház esetén a belmagasság számításakor a födém vastagságát is figyelembe kell venni. (általában 30 cm) A különösen jó hőszigeteléssel rendelkező új, korszerű épületeknél elegendő a 20-25W/m3 hőleadással számolni.

 

Becsléssel megállapítható tehát, hogy egy lég m3-re mennyi hőleadást kell számolni és ezt követően minden helyiség belső térfogatát is lég m3-re vetítve. Ebből könnyedén kiszámítható a kívánt radiátor méret helyiségenként. Minden méretet méterben kell figyelembe venni.

 

Radiátor méretezés esetén figyelembe vehető magasságok

 

Járatos radiátor méretek (általában raktáron tartják az üzletek):

 

A radiátor méretezés mindig 600mm magas 22K (DK) típusú radiátorokon alapuljon elsőként. Más méretet lehetőleg csak akkor használjunk ha a járatos méret nem fér el.

900mm magas radiátort akkor szokás alkalmazni, ha nem ablak elé kerül a fűtőtest, egy soros 11K-s radiátor alkalmazása pedig akkor jellemző, ha a faltól való elállása a fűtőtestnek problémát jelent (pl: szűk közlekedő folyosón, vagy fürdőszobában)


Nem járatos méretek (általában csak megrendelésre szerezhető be):

 

500mm magas radiátorokat akkor kell alkalmazni, ha az ablak alatti (ún. parapet fal) magassága nagyon kicsi és a 600mm magas radiátor már nem fér el úgy, hogy a légáramláshoz szükséges alsó hézag legyen meg alatta.

A 300mm magas radiátorokat jellemzően kirakatok, üvegportálok előtt helyeznek el.

Radiátor méretezés esetén a radiátor elhelyezés is fontos. Extrém nagy méretű radiátorok egyenlőtlen hőmegoszlást okoznak a szobában, ezért ilyenkor inkább két vagy három kisebb radiátort kell elosztva felhelyezni. (1800mm hosszúság feletti radiátorok meglehetősen ritkák emiatt)

Általában a radiátor méretezési táblázatok vastag betűkkel és számokkal jelölik azokat a méreteket amelyek járatosnak tekinthetők. A vékony számokkal jelzett méretek csak több hónapos megrendelési idővel szerezhetők meg.

A táblázat használatának módja: a megfelelő magassági osztályból (pl a 600mm magas) vegyük alapul a 22K-s (dupla kovektorlemezes) típust és fölülről közelítsünk a helyiség Watt-ban kifejezett hőszükségletéhez. Így könnyen meghatározható a radiátor hosszúsága.

 

Hőfoklépcső

A radiátor méretezést segítő táblázatokon 90/70 C hőfoklépcső megjelölés van. Ez azt jelenti, hogy a táblázatban szereplő hőleadási értékek csak akkor igazak, ha rendkívül forró 90 C víz megy előre a kazánból és a radiátorokból visszaérkező lehűlt víz is még mindig 70 C -os. A mai kazánok általában csak 60-65 C vízhőmérsékletet állítanak elő, de az "ökölszabály" szerinti méretezés úgy van kitalálva, hogy ezen táblázatok használata és az alkalmazott 65 C-os vízhőmérséklet esetén adja a jó végeredményt.

 

A radiátor méretezés végén összességében érdemes leellenőrizni a számítást, hogy az épület befoglaló méreteit alapul véve a teljes becsült hőleadást lefedtük-e az összes alkalmazott radiátorral.

 

Radiátor méretezés kondenzációs kazán esetén

 

A kondenzációs kazán akkor tud igazán jó hatásfokkal működni, ha csak alacsony hőmérsékletű fűtési előremenési vizet kell előállítania. (Ekkora működik igazán a kondenzáció) Ezért új építésű ingatlanban érdemes nagy felületű fűtéseket, első sorban padlófűtést alkalmazni vagy a radiátorokat túlméretezni 15-20%-al. A legjobb komfort érzetet a padlófűtés és radiátor együttes használata adja.


Az alábbi táblázatban látható a Dunaterm radiátorok méretezése, ahol jól látható a járatos méretek szürkével való jelölése, valamint az egyes radiátorok teljesítményére vonatkozó adatok is:

Létrehozva
2014. április 4. 16:47