kategóriák

A radiátor méretezés két fő szempontja

A radiátor méretezés elengedhetetlen a fűtési rendszer tervezésekor, hiszen a ettől jelentősen függ majd későbbi komfortérzetünk és fűtésszámlánk is az évek során. A méretezés alapvetően két módszerrel valósítható meg.

Pontos radiátor méretezés hőszükséglet számítás alapján, tervező által

Épületgépész tervező a pontos építész alaprajzok segítségével figyelembe véve az épület valamennyi hőtechnikai jellemzőjét - falszerkezet típusa, hőátbocsájtási tényezője, nyílászárók típusa, mérete és hőátbocsájtási tényezője, födémszerkezet pontos rétegrendje és az épület homlokzatának átlagos hőátbocsájtási tényezője- helységenként a hőleadásnak megfelelően számítja ki a radiátorok méreteit.

Becsült radiátor méretezés "ökölszabályok" figyelembevételével

Az átlagos magyar épületek esetében jól működő becsült méretezés valósítható meg úgy, hogy helyiség légköbméternként 30-50W hőleadással számolunk. Azt, hogy a két szélsőérték között melyik hőleadásúba soroljuk az épületet, sok tényező határozza meg. Ilyenek lehetnek: szabadonálló családi ház vagy több oldalról fűtött lakásokkal körbevett társasházi lakás, új homlokzati hőszigeteléssel és nyílászárókkal ellátott épület vagy a nyílászárók is 20 évvel ezelőttiek. Szabadon álló családi ház esetén a belmagasság számításakor a födém vastagságát is figyelembe kell venni. (általában 30 cm) A különösen jó hőszigeteléssel rendelkező új, korszerű épületeknél elegendő a 20-25W/m3 hőleadással számolni.

Becsléssel megállapítható tehát, hogy egy lég m3-re mennyi hőleadást kell számolni és ezt követően minden helyiség belső térfogatát is lég m3-re vetítve. Ebből könnyedén kiszámítható a kívánt  méret helyiségenként. Minden méretet méterben kell figyelembe venni.

Létrehozva
2013. december 6. 16:27